مادریار

سکسکه نوزاد

همه چیز درباره سکسکه نوزاد و علل و راه های رفع آن

علت بروز سکسکه در نوزادان چیست؟

معمولا نوزادان و کودکان بیشتر دچار سکسکه می شوند و حتی نوزادان زمانی که در شکم مادر هستند از هفته بیست و چهارم بارداری به بعد ممکن است دچار سکسکه شوند.این اصلا نگران کننده نیست.حتی نشان دهنده این است که ساقه مغز نوزاد درحال کامل شدن است.سکسکه معمولا ممکن است یک دقیقه تا بیشتر از یک ساعت طول بکشد.

سکسکه گاهی باعث سرگرم شدن نوزاد می شود.محققان با اسکن مغز نوزاد تازه متولد شده به این نکته پی بردند که سکسکه توانایی کنترل تنفس را به نوزاد میدهد.الکترودهایی روی پوست سر نوزاد وجود دارند که با مغز در ارتباط هستند و زمان سکسکه را ثبت می کنند.سکسکه بعضا پس از تغذیه و یا زمانی که هیجان زده می شود رخ می دهد.سکسکه زمانی بی خطر است که در تغذیه و خواب نوزاد تاثیر بدی نگذارد و به طور مکرر نباشد. درغیر این صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.عوامل مختلفی باعث ایجاد سکسکه نوزاد می شوند. مثل:

  • انقباضات دیافراگم ناشی از التهاب یا تحریک آن قسمت
  • نوع شیردادن به نوزاد
  • خارج کردن هوای اضافی معده
  • زمانی که کودک احساس سردی می کند.
  • نوزادانی که مبتلا به ریفلاکس اسید معده هستند ممکن است بیشتر به سکسکه مبتلا شوند وحتما باید به پزشک مراجعه کنند.
  • خوردن بیش از حد شیر که سبب تورم معده می شود.
  • داشتن حساسیت به شیر خشک و یا موادغذایی که مادر مصرف کرده که باعث تحریک دیافراگم می شود.
  • اگر نوزاد مبتلا به آسم باشد ورود هوا به ریه ها محدود می شود و باعث انقباضات بیشتر عضلات تنفسی شده در نتیجه دیافراگم تحریک شده و باعث سکسکه می شود.
  • وجود آلاینده ،ذرات ،گردوغبار در هوا که موجب سرفه نوزاد شده و در نتیجه باعث تحریک دیافراگم و سکسکه می شود.

سکسکه نوزادراه های کنترل سکسکه

هر عاملی که در بدن نوزاد سبب تحریک دیافراگم شود، در او موجب سکسکه می شود.در این شرایط با حفظ خونسردی خود باید عامل سکسکه را از بین ببرید و در شرایط دشوار حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

1- عوض کردن سر نوزاد

با عوض کردن موقعیت سر نوزاد ممکن است سکسکه قطع شود.اگر بیشتر از یک ساعت طول کشید به نوزاد بالای شش ماه کمی آب جوشیده ولرم بدهید.

2- پرهیز از تغذیه مجدد نوزاد

در هنگام سکسکه اصلا به نوزاد شیر ندهید، زیرا هوای زیادی وارد معده او شده و دچار نفخ می شود.

3- در آغوش گرفتن نوزاد

مالش دادن پشت نوزاد هم ممکن است در قطع شدن سکسکه تاثیر داشته باشد.همچنین هنگام سکسکه، نوزاد را بغل کرده و راه بروید و یا خواباندن نوزاد روی سطح صاف و مالیدن پشت نوزاد،بغل کردن نوزاد به طور قائم هم تاثیر گذار است.

4- حفظ آرامش نوزاد

اگر در مکان شلوغ و پر سر و صدایی هستید با بردن نوزاد به مکان آرام به او در قطع سکسکه کمک کنید. همچنین انجام بازی های مختلف با او به کنترل سکسکه  در نوزاد کمک می کند.

5- استفاده از پستانک

اگر نوزاد هنگام شیر خوردن دچار سکسکه نشده است، می توانید پستانک او را در دهانش بگذارید تا اینکار با کنترل دیافراگم نوزاد باعث آرامش او شده و از ادامه سکسکه جلوگیری شود.

6- آروغ زدن

اگر نوزاد هنگام شیر خوردن دچار سکسکه شد، شیر خوردن او را متوقف کنید و او را بصورت عمودی در آغوش خود گرفته و با مالش پشت او کمک کنید تا آروغ بزند. این کار باعث خروج گازهای اضافی معده می شود که باعث بروز سکسکه شده اند.

7- هیچ کاری نکنید

در بسیاری از مواقع سکسکه خود به خود بند می آید.پس اگر سکسکه ها باعث آزار نوزادتان نمی شوند، اجازه دهید دوره ی خود را گذرانده و خودبخود متوقف شوند.

مطالب مرتبط

همه اینها راههایی برای کنترل سکسکه هستند که با حفظ آرامش مادر قطعا نتیجه می دهند.

چه موقع سکسکه خطرناک است؟

در نوزادان سکسکه زمانی خطرناک است که خواب و تغذیه نوزاد را مختل کند، به طور مکرر تکرار شود و بیشتر از یک ساعت طول بکشد.مخصوصا در نوزادان بالای یک سال بسیار خطرناک است.

اگر کودکتان در هنگام ناراحتی یا گریه دچار سکسکه  شد، حتما به دکتر مراجعه کنید.

سکسکه نوزادچطور می شود از سکسکه در نوزادان جلوگیری کرد؟

متاسفانه به طور قطعی نمی توان از بروز سکسکه جلوگیری کرد. اما راههای زیادی برای کاهش سکسکه و در بعضی مواقع جلوگیری از آن وجود دارد که می توان از آنها بدون اینکه به نوزاد ضرری بزند، استفاده کرد.مثل:

  • تغذیه نوزاد قبل از اینکه احساس گرسنگی کند
  • گرفتن آروغ نوزاد در زمان مناسب
  • اگر از شیشه شیر برای شیردادن به نوزاد استفاده می کنید، حتما دقت کنید که سر شیشه اندازه و مناسب دهان نوزاد باشد و از ورود هوای زیاد به دهان نوزاد جلوگیری کند.
  • نوشیدن کمی آب برای نوزادان بالای شش ماه
  • دادن یک وسیله به نوزاد برای مکیدن
  • از دادن مقدار زیادی شیر در وعده های غذایی جلوگیری کنید.
  • هنگام شیردهی به نوزاد حواستان باشد که هوای کمی وارد دهان نوزاد شود.
  • حتما دقت داشته باشید که نوزاد آرام شیر بخورد

متاسفانه در نوزادان علت قطعی ابتلا به سکسکه هنوز مشخص نشده است.تا زمانی که سکسکه باعث حالت تهوع در نوزاد نشود، او اذیت نمی شود. در نوزادان زیر یک سال سکسکه بخش طبیعی از رشد آنها محسوب می شود.

اقدامات ممنوعه هنگام وقوع سکسکه

معمولا هنگام سکسکه در نوزادان، والدین از روشهای غیرعلمی که از زمانهای قدیم رایج بوده است، استفاده می کنند.مثل ترساندن نوزاد و یا وارد کردن یک شوک ناگهانی ،ضربه زدن به پشت نوزاد،بیرون کشیدن زبان و یا دست و پای نوزاد،نگهداشتن نفس کودک،که کاملا غلط است.ترساندن نوزاد با صدای بلند ممکن است سبب آسیب رسیدن به گوش او شود.هرگز شکلات و یا خوراکی به نوزاد ندهید زیرا اسیدهای موجود در آن ممکن است برای نوزاد ضرر داشته باشد.

در نهایت

زمانی که نوزادتان دچار سکسکه شد ممکن است کلافه شوید،اما باحفظ آرامش خود و انجام روشهای مختلف می توانید به رفع سکسکه او بسیار کمک کنید.اصلا نگران نباشید زیرا سکسکه در کودکان زیر یک سال بیشتر نشان دهنده ی کامل شدن نقاط مختلف بدن کودک است.اما در کودکان بالای یک سال ممکن است قسمتی از بدن کودک دچارمشکل شده باشد.اما سکسکه باعث مشکلات بسیار جدی و خطرناک نمی شود.با مراجعه به پزشک متخصص مشکلتان حل می شود و جای نگرانی نیست.

سکسکه نوزاد

1 نظر
  1. مریم گفت

    بسیارمفید و عالی

نظرات و تجربیات شما

ایمیل شما نمایش داده نمیشود.