مادریار

سرماخوردگی نوزاد

علائم و علل سرماخوردن نوزاد و راه های پیشگیری و درمان

سرماخوردگی نوزاد چیست؟

سرما خوردگی نوزاد یک ویروس عفونتی است، که معمولاً در ناحیه بینی و گلوی کودک شما قرار دارد و از مهمترین علائم آن سوزش و آبریزش بینی است. معمولاً نوزادان چون سیستم ایمنی کاملی ندارند توانایی دفاع و مقابله با بیشتر عفونت‌ها را ندارند و خیلی زود به سرماخوردگی مبتلا می شوند.

احتمال دارد که نوزادان در سال های اول زندگی خود هفت بار به بیماری سرماخوردگی مبتلا شوند. کودک های زیر دو یا سه ماه در صورت ابتلا به سرماخوردگی حتماً باید به پزشک مراجعه کنند. شما بعد از مشاهده علائم سرماخوردگی نوزاد خیلی سریع باید به پزشک مراجعه کنید تا از بیماری های خیلی جدی‌تر جلوگیری کنید. سرماخوردگی نوزاد بین ۹ تا ۱۰ روز طول می کشد.

سرما خوردگی نوزاد یکی از شایع‌ترین بیماری‌های است که اکثر کودکان دچار می شوند. به طور کلی به عفونت واگیردار دستگاه تنفسی از ابتدای بینی تا انتهای گلو سرماخوردگی می گویند. کودکانی که در مهد کودک نگهداری می شوند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

سرماخوردگی نوزادعلائم سرماخوردگی در نوزادان

گرفتگی و آبریزش بینی,ترشحات بینی که در ابتدا بی رنگ و سپس به رنگ زرد یا سبز تغییر میکند.تب،عطسه،سرفه،بی اشتهایی،عصبی شدن نوزاد،مشکل خواب نوزاد،مشکل در شیر خوردن یا نگه داشتن شیشه شیر،تحریک پذیری کاهش میزان ادرار،درد گوش،قرمزی چشم،مشکل در تنفس،گریه زیاد،کبودی اطراف لب، همه اینها از نشانه های سرما خوردگی نوزاد هستند که از مهمترین آنها آبریزش بینی و سوزش گلو از علائم سرما خوردگی نوزاد است.

زمان زیادی لازم است تا سیستم دفاعی کودک کامل شود و معمولاً سرماخوردگی ۱۰ تا ۱۴ روز طول میکشد.

نکته:

علائم سرماخوردگی بسیار شبیه علائم بیماری های آنفولانزا ،ذات‌الریه و خناق است و ممکن است با سرماخوردگی اشتباه گرفته شوند.

اگر نوزاد مبتلا به آنفولانزا باشد، علاوه بر علائم سرماخوردگی دچار لرز، استفراغ و اسهال میشود.
همچنین اگر مشکلات تنفسی، دردشکم و تعریق زیادی داشت، دچار ذات الریه شده است. اگر علائم سرماخوردگی تشدید شود کودک دچار خناق میشود.

اگر کودک شما بالای ۳ ماه دارد با دیدن عوامل زیر خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید:
کم شدن ادرار،درجه حرارت بالای ۳۸ درجه،مشکلات تنفسی، سرفه های مداوم، خلط خونی.

سرماخوردگی نوزادعلل و عوامل انتقال سرماخوردگی به نوزادان

هوا

هنگامی که شخصی که سرما خورده سرفه می‌کند،حرف می‌زند و یا عطسه می کند، به طور مستقیم ویروس به کودک شما انتقال می یابد.

ارتباط مستقیم

فرد سرماخورده اگر دست کودک شما را لمس کند ویروس به کودک انتقال می یابد.

سطح آلوده

بیشتر ویروس ها به روی سطح ها بیشتر از ۲ ساعت زنده میمانند. با لمس کردن آن سطح توسط نوزاد شما ویروس انتقال می یابد.

سیستم ایمنی رشد نیافته

نوزادان به دلیل سیستم ایمنی رشد نیافته مقاومت کافی در برابر بسیاری از ویروس ها را ندارند.

مطالب مرتبط

حضور در کنار بچه های دیگر

کودکان بهداشت ضعیفی دارند و در دفعات کمی دست های خود را می شورند. هنگامی که نوزادتان با بچه‌های دیگر وقت خود را می گذراند احتمال ابتلا به این ویروس بیشتر است.

فصول سال

پاییز و بهار از فصل هایی هستند که هم بزرگترها و هم بچه ها بیشتر در این فصل ها دچار سرماخوردگی می‌شوند.حتما مواظب باشید که اگر دچار سرماخوردگی شدید مراقبتهای لازم را انجام دهید، تا نوزادتان مبتلا نشود. سرماخوردگی می‌تواند به وسیله بیشتر از صدها ویروس ایجاد شود. در بیشتر مواقع ممکن است که شخصی که سرما خورده علائمی نداشته باشد و متاسفانه با کودک شما تماس داشته باشد و بیماری را به او انتقال دهد. این ویروس به روی سطح های زیادی زندگی می‌کند. کودک شما حتی ممکن است با لمس کردن عروسک دچار سرماخوردگی شود.

عوارض بروز سرماخوردگی در نوزاد

عفونت گوش

سرماخوردگی نوزاداز شایع ترین عوارض سرماخوردگی می توان به عفونت گوش اشاره کرد. این عفونت زمانی رخ می دهد که باکتری ها وارد فضای پشت پرده گوش کودک شده باشند و ممکن است باعث عفونت های ثانویه ،ذات‌الریه و خناق شود که شما باید حتماً به پزشک مراجعه کنید و تمامی علائم نوزادتان را به طور کامل به پزشک بگویید تا به درمان کامل و زودتر نوزادتان کمک کنید.شما حتما باید نگرانی و استرس را از خود دور کنید.چرا که قطعا استرس مادر به نوزاد هم آسیب فراوانی میزند.

خس خس سینه

سرماخوردگی باعث درد زیادی در سینه میشود.اگر کودک شما دچار آسم باشد آن را بدتر می کند.

سینوزیت

اگر به موقع آنرا درمان نکنید باعث ایجاد عفونت در سینوس ها میشود.
در صورت مشاهده علائم حتماً باید خیلی سریع آنها را درمان کنید تا برای نوزادتان عوارض خطرناکی نداشته باشند.

انواع درمانهای سرما خوردگی

درمان خانگی

برای درمان خانگی سرماخوردگی نوزادان میتوانید از راه های زیر استفاده کنید.
1- در این مواقع بدن نوزاد دچار کم آبی می شود که برای جبران آن باید مایعات زیادی به کودک خود بدهید و او را به خوردن مایعات طبیعی تشویق کنید. اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند تغذیه با شیر مادر را ادامه دهید زیرا شیر مادر کودک را در برابر میکروب ها بسیار محافظت می کند.

2- حتما دقت داشته باشید که تنفس کودک در هنگام سرماخوردگی دچار اختلال می شود شما باید سوراخ بینی کودک خود را تمیز کنید و هوا را مرطوب کنید.حتما از مرطوب کننده آب خنک در اتاق کودک خود استفاده کنید که باعث کاهش خشکی بینی او می شود و هر روز آب مرطوب کننده را عوض کنید.
3- بعضی از داروهایی که برای سرماخوردگی کودکان تجویز می شوند باعث درمان سرماخوردگی نمی شوند. اما علائمی مثل تب و درد را بسیار کمتر میکنند. هرگز به کودکان و نوجوانان خود آسپیرین ندهید.از قطره شستشوی بینی در حفره‌های بینی کودک خود استفاده کنید.
4- اگر زیر بینی کودک شما زخم شده و یا قرمز است حتما با وازلین آنجا را مرطوب کنید.
5- استفاده از کمپرس آب گرم برای کاهش درد نوزاد بسیار مفید است.همچنین استفاده از سونا بخار به کاهش گرفتگی بینی کمک می کند.

5- با استفاده از پوار به راحتی می توانید راه تنفسی نوزادتان را باز کنید پوار را به اندازه ۱/۲تا۱/۴اینچ داخل سوراخ بینی نوزاد ببرید و به قسمت پشت و دیوارهای بینی بگذارید.توپی آنرا رها کنید و نگهش دارید تا مخاط بینی نوزادتان را به داخل بکشد. از بینی نوزاد بیرون بیاورید .سر آن را به پایین گرفته با فشار دادن پی در پی توپی محتویاتش را خالی کنید و سپس آن را با آب و صابون بشورید.

مراجعه به پزشک برای درمان

سرماخوردگی نوزادهنگامی که خواستید کودک خود رابرای معاینه به نزد پزشک ببرید حتما این را به یاد داشته باشید که به منظور آمادگی بیشتر و سلامت کامل نوزادتان همگی علائم آن را در یک کاغذ یادداشت کنید و سوالات اساسی و مهم را از پزشک بپرسید. اگر نوزاد شما کمتر از سه ماه سن دارد با مشاهده اولین علائم سرماخوردگی حتما باید آن را نزد پزشک ببرید. برای نوزادان بالای سه ماه در صورت شدید شدن علائم سرماخوردگی و اطمینان از سلامت نوزادتان شما می توانید آن را به نزد پزشک ببرید. همچنین اگر نوزادتان یکی از علائم زیر را داشت حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
_بهبود نیافتن نوزاد پس از پنج روز
_دمای بالای ۳۸ درجه
_مشکلات تنفسی
_سرفه های بسیار شدید
_مالیدن گوش ها توسط نوزاد
_آبریزش بینی و خلط های سبز ،زرد و یا قهوه ای

در آخر

سیستم ایمنی رشد نیافته‌ در نوزادان باعث می‌شود که آنها خیلی زود مریض شوند اما شما مادر عزیز می توانید با رعایت اصول قوانین و مراقبت کامل،مطالعه،مشورت با پزشک سلامت نوزاد تان را تضمین کنید.

 

نظرات و تجربیات شما

ایمیل شما نمایش داده نمیشود.